NIVALA COWBOYS – HARRASTAMISTA JA KILPAKIEKKOA

Aika rientää siivillä. Nivala Cowboys on reilusti yli 20-vuotias jääkiekon erikoisseura, jossa on mukana yhtenä ”joukkueena” myös taitoluistelu. Jääkiekko rantautui Nivalaan 1970-luvulla, jolloin siitä tuli yksi yleisseura Nivalan Urheilijoiden jaostoista. Alkuaikoina jääkiekon, kuten muidenkin joukkuelajien, arvostus oli täälläpäin todella ansaittava. Ja se myös ansaittiin kovalla työllä. Toiminnassa oli mukana todella innokkaita tekijöitä.

Jääkiekko kasvoi lajina ja talousarviot suurenivat. Voidaan melkein sanoa, että jääkiekkojaosto kehittyi seuraksi seurassa. Ero Nivalan Urheilijoista tuli ajankohtaiseksi viimeistään tekojään ja sitä seuranneen jäähallin rakentamisen myötä. Oman erikoisseuran perustaminen tapahtui yhteisymmärryksessä NU:n kanssa. Kantoihan uusi seura NU Jääkiekko -nimeä ensimmäisen vuotensa.

Monta isoa asiaa tuli silloiselle johtokunnalle purtavaksi yhtä aikaa. Jos silloinkaan ei olisi ollut niin intohimoisia kiekkoihmisiä toiminnassa mukana, olisi oma jäähalli ja oma seura saattanut jäädä vain haaveeksi. Seuran johtokuntaan haettiin tietämystä niin yrityselämästä kuin kiekkoilijoista, jolla taattiin monipuolinen osaaminen. Luotiin sääntöjä ja toimintamalleja, miten toimitaan missäkin tilanteissa, ja kaikki tämä vielä kohtalaisen nopealla aikataululla. Toki sääntöjä on muokattu vuosien varrella ajan henkeen paremmin sopiviksi. Joskus on ollut vauhtisokeutta ainakin edustusjoukkueen osalta. Mutta jotain lienee tehty oikeinkin, koska seura porskuttaa vahvana.

Nivala Cowboys on urheiluseura, joka tarvitsee jääkiekosta innostuneita ja kiinnostuneita ihmisiä mukaan toimintaansa. Ikinä ei ole ollut pelaajia, vanhempia tai muita jääkiekosta kiinnostuneita, joille ei olisi löytynyt paikkaa seurassamme. Aina on kaikille tilaa ja tehtävää, ja uusia tekijöitä tarvitaan koko ajan lisää. Tehtävät ovat mielenkiintoisia, lasten ja nuorten joukkueissa jopa kerrassaan upeita ja riemastuttavia. Jääkiekkoseuran toiminta perustuu hyvin pitkälle vapaaehtoisten todella suureen talkootyömäärään. Varmaan monet kiitokset ovat jääneet jakamatta vuosien varrella. Siis kiitos kaikille tekijöille ennen ja nyt!

Syksyllä 2020 pidetyn seurakyselyn perusteella lapset ja nuoret ja antoivat erittäin hyvät arvosanat Cowboys-toiminnalle. Valmennus, viihtyminen, harjoitukset ja tasapuolisuus olivat kunnossa (yli 4,5/5 jokaisesta osiosta). Samoin arvioivat vanhemmat. Kehityskohteeksi nousi pelaajien kuunteleminen ja mielipiteen ilmaisuun rohkaiseminen.

Toimihenkilöt halusivat kyselyn perusteella eniten lisää avoimuutta, tiedottamista, yhteenkuuluvaisuutta ja markkinointia uusien pelaajien saamiseksi. Tämä on jäänyt liiaksi taka-ajalle näin korona-aikana. Omat tehtävät seurassamme koettiin mielekkäiksi ja oltiin ylpeitä Cowboyseista. Myös olosuhteet ovat kunnossa ja paranevat vielä, kun Liikuntakeskus Uikon monitoimihalli saadaan valmiiksi. Se täydentää hienosti alueen liikuntapaikkoja.

Pelaajapolun kehittäminen koettiin kyselyssä tärkeäksi. Tähän oleellisena osiona se tosiasia, että yhteistyö kilpakiekonkin edistämiseksi on saatava jokilaaksoissa toimimaan U15 -ikäluokasta lähtien. Hyvin rakennettu tasa-arvoisen sateenvarjoajattelun pohjalle rakennettu jokilaaksojen pelaajapolku on edellytys kilpakiekon kehittymiseen jokilaaksoissa. Toimiva pelaajapolku on jääkiekkoliiton uusien linjausten mukaan keskeisessä roolissa jaettaessa ns. Villi kortti -paikkoja U16-U19 -ikäluokkien Mestikseen ja SM-sarjaan, ja jopa U17 ja U19 ikäluokkien ylempiin sarjoihin. Tähän tarvitaan useamman seuran yhteistyötä. Tämä kehitystyö alkaa yhteisellä palavarilla heti kesäkuussa.

Nivala on seutukaupunkina loistava paikka toimia. Olosuhteet ovat hyvät. Saamme olla ylpeitä kotihallistamme. Tärkeää on se, että vuonna 1995 rakennetusta jäähallistamme myös huolehditaan ja sitä myös huolletaan vastaamaan ajan haasteita. Viimeisenä suurena uudistuksena rakennettiin uudet pukuhuone- ja sosiaalitilat sekä uusittiin hallin ilmastointi ja jäädytyslaitteisto. Tästä iso kiitos kuuluu Nivalan Liikuntakeskus Oy:lle. Liikuntakeskuksen kanssa yhteistyömme on ollut aitoa ja rakentavaa. Tämä side on vuosien varrella vaan lujittunut.

Nivalan kaupungille annamme isot kiitokset yhteistyöstä, joka vuosien varrella on ollut auttamassa seuraamme eteenpäin. Maakunnissa liikkuessa on voinut aina ylpeyttä tuntien sanoa, että olemme Nivalasta. Tänä päivänä Nivala Cowboys on tunnettu seura niin Pohjois-Suomessa kun ympäri maan. Olemme tuoneet Nivalaa tunnetuksi samalla kun liikumme pelaamassa. Nivala Cowboys tuottaa vihreää viihdettä! Nivalainen yleisö on jaksanut kannustaa omia joukkueita ikäluokista riippumatta. Cowboys liikuttaa, puhuttaa ja herättää tunteita nivalalaisissa. Olkaamme siis ylpeitä jatkossakin kotikaupungistamme, nivalalaisuudesta ja Cowboysista !

Yritysmaailman tuki on alusta asti ollut merkitsevässä osassa seuramme yli 20 -vuotisen historian ajan. On yrityksiä, jotka ovat olleet mukana tukemassa toimintaamme alusta saakka. Suuret kiitokset kaikille yrityksille, jotka ovat tukeneet seuraamme vuosien varrella ja mahdollistaneet sen, että voimme näin laajasti harrastaa ja toimia. Meillä Cowboyseilla on oma osamme kannettavana siinä, että tuomme esille niin Nivalaa kuin nivalalaisia yrityksiä. Myös naapurikaupunkien ja -kuntien yrityselämä on ollut tukemassa seuraamme, varsinkin silloin, kun joukkueisiin on tullut pelaajia muilta paikkakunnilta.

Yhteistyöllä on iso merkitys viedessämme seuraamme eteenpäin. Valmennuskoulutus jääkiekkoliiton Pohjoisen alueelta on merkittävää. Seuramme satsaa valmennukseen. Yhteistyössä YJK:n ja Cobrien kanssa palkatun taitovalmentaja Vlado Kolekin nelivuotinen kausi Cowboyseissa tosin päättyi. Mutta Ari Ohtamaa jatkaa osa-aikaisena palkattuna valmennuspäällikkönä ja satsaa erityisesti seuran nuorimpien joukkueiden valmennuksen tukemiseen.

Seurana toimimme myös lasten ja nuorten kasvattajana, kasvattamalla heistä sosiaalisia, terveitä ja reippaita tulevaisuuden kansalaisia - kotiseudulle jääviä tai myöhemmin palaavia, tai vähintään kotiseutua lämmöllä muistavia. Olemme mukana Tähtiseura-hankkeessa, ja suunnitelmat alkavat olla valmiit. Syksyllä -21 meitä odottaa auditointi, jolloin odotamme saavamme Tähtiseura-statuksen. Tämä auttaa meitä jämäköittämään toimintaamme, vahvistamaan hyviä puoliamme ja löytämään kehityskohteita.

Toivotamme kaikki jääkiekosta kiinnostuneet mukaan seuramme toimintaan. Täällä syntyy elinikäisiä kaverisuhteita, ei vaan oman seuran sisällä vaan myös paikkakunnilla, missä liikutaan. Sosiaalisuus, urheilullisuus ja reippaus kuvatkoon tämän päivän kiekkoilijoitamme.

-29.5.2021-

Käyntiosoite Kalliontie 57 85500 NIVALA

Laskutusosoite Pl 49 85500 NIVALA